Cluj-Napoca este municipiul care se vrea a fi capitala Transilvaniei. Fata pe care o prezinta, insa, acum nu numai locuitorilor urbei, adica celor care platesc taxele locale, ci si turistului care se opreste aici, este una dezolanta, o imagine a unui oras de dupa un bombardament aerian.
"Te doare sufletul sa mergi in ziua de azi prin centrul Clujului. Totul e numai groapa si noroi, iar masinile se urca pe tine, pe trotuar", spune Tamara V., o doamna trecuta de 60 de ani. Cele doua mari artere care trec prin centrul orasului se afla in reparatii capitale.
Santuri sapate, gramezi de nisip si pietris, bucati de asfalt decopertat, utilaje si basculante raspandite peste tot, insa mai putin oameni care lucreaza.
Organizarea de santier a celor vreo patru sau cinci firme care lucreaza pentru reabilitarea si modernizarea arterelor orasului spune mult despre profesionalismul acestora. Chiar daca cei de la Primarie se scuza ca ei doar au concesionat lucrarile, cetatenilor nu le tine de cald.
Babilonie auto
Traficul auto "ineaca" efectiv in fiecare zi zona centrala, de dimineata pana seara. Automobilele sunt parcate peste tot si in cele mai ciudate pozitii. Ca sa traversezi aceasta portiune de oras, la o ora de varf, in jurul amiezii, cel care reuseste sa faca acest lucru se poate considera un sofer norocos si chiar fericit.
Agentii de politie apar si dispar din trafic, iar daca se afla in mijlocul unor intersectii, precum cea de la Primarie, lucrurile nu se simplifica prea mult.
Multe dintre strazile mai mici, pe care altadata puteai evada, ocolind centrul, sunt inchise astazi circulatiei.
Te-apuca Craciunul pana in Observator
Artera de circulatie care leaga zona centrala de cartierul studentesc Observator, strada Republicii sau Gheorghe Bilascu, este inchisa de circa trei saptamani pentru reasfalt