Autoritatea Nationala pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incasat in primul semestru 70 de milioane de euro (245,7 milioane de lei) din valorificarea creantelor, cu nici 1% mai mult decat prima jumatate a anului trecut, potrivit datelor furnizate de reprezentantii AVAS.
Veniturile totale ale AVAS s-au ridicat in primul semestru la 409,7 milioane de lei. "In primul semestru am depasit cu 40,3% prevederile bugetate pe tot anul si aproape ne-am triplat prevederile bugetate pe semestru I", a precizat Orasanu.
AVAS are de recuperat in total 12 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro).
Pentru incasarea datoriilor, AVAS a recurs la blocarea conturilor si la executari silite. In primele sase luni AVAS a blocat conturile a 10.663 de datornici, a organizat 530 de licitatii publice cu strigare si a pus sechestru pe 178 de active. "Indiferent de valoarea datoriei, ea va fi recuperata. Desi am inceput cu datoriile mai mari, asta nu inseamna ca cei cu datorii mici vor scapa. Daca se stie cineva cu datorii sa se astepte sa-i bata sechestrul la usa", a spus Razvan Orasanu, presedinte AVAS.
Pana acum AVAS s-a centrat pe recuperarea datoriilor de peste 100.000 de lei noi (28.400 de euro). "Tot ce inseamna creante peste un miliard de lei vechi sunt ori in reesalonare, ori in executare silita", a spus Orasanu.
Din totalul creantelor cea mai mare pondere (36%) o au creantele comerciale, creantele bancare neperformante si cele incasate de la Ministerul Finantelor, valoarea acestora fiind de aproape 179 de milioane de lei (51 mil. euro).
Cea mai mare creanta bancara o are Petrom de 1.312 milioane de lei noi, spun reprezentantii AVAS.
In acelasi timp Compania Nationala a Huilei are de platit cea mai mare creanta fiscala, 189 de milioane de lei noi, iar societatea Turnu Magurele are de platit 96 de milioane de lei noi, cea mai mare creanta