Fraudele comise in domeniul asigurarilor si reasigurarilor i-au determinat pe politisti sa ia masuri speciale. Fie ca au fost incheiate protocoale de colaborare cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), fie ca au participat la instruiri sustinute de specialistii americani, ofiterii din cadrul IGPR spun ca, deocamdata, tin situatia sub control. Ilegalitatile comise frecvent, anchetate in 41 de dosare penale, vizeaza insusirea de bani din sumele depuse de asigurati, incheierea unor contracte datate retroactiv sau chiar inscenarea unor accidente pentru a intra in posesia unor despagubiri.
Dezvoltarea pietei de asigurari si reasigurari este un subiect actual, legislatia romaneasca fiind intr-un proces continuu de armonizare cu ultimele reglementari in materie ale Uniunii Europeane, in contextul indeplinirii sarcinilor asumate de tara noastra in procesul de integrare. Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea acestora si Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, constituie cadrul legal de reglementare in domeniu. Pentru a asigura o riposta eficienta criminalitatii din acest sector, intre Politia Romana si CSA a fost incheiat, in luna mai 2005, un protocol de cooperare care urmareste combaterea infractiunilor de acest gen.
De la inceputul acestui an, politistii din cadrul IGPR au declansat 68 actiuni la nivel local si national pentru identificarea situatiilor de incalcare a legislatiei. Ca urmare, au fost solutionate 41 dosare penale, din care 30 prin inceperea urmaririi penale si 7 prin declinare la Parchet. In aceste cauze au fost cercetate 78 persoane, care au savarsit 239 infractiuni, in special delapidare, inselaciune, abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals. In urma cercetarilor, oamenii legii au stabilit ca in domeniul asigurarilor de autovehicule se practica incasarea despagubirilor in