Peste o treime din posturile de secretar de stat vor disparea din schema Executivului pana la sfarsitul lunii august, au decis ieri reprezentantii coalitiei la guvernare.
Ministrii au avut termen pana aseara sa prezinte noile organigrame ale ministerelor pe care le conduc dupa ce, de dimineata, liderii coalitiei hotarasera ca doar 52 de secretari de stat isi vor pastra posturile din cei 82 care sunt in prezent in functie.
In urma negocierilor de ieri s-a stabilit ca PNL va ramane cu 19 posturi de secretari de stat, PD - cu 14, UDMR - cu 7 si PC - cu 6, potrivit procentelor obtinute la alegerile generale de fiecare din formatiunile aflate la guvernare.
Partidele coalitiei vor fi insa cele care vor avea ultimul cuvant in privinta celor care vor fi "restructurati"pentru a nu se provoca tulburari politice si pentru a fi respectat algoritmul coalitiei.
O problema aparte o constituie secretarii de stat care au fost numiti pe criterii profesionale si care nu au apartenenta politica. Ei sunt identificati ca specialisti pe domeniile in care activeaza, iar unii ministri au sustinut cu vehementa ramanerea lor in structura guvernamentala. O asemenea situatie este la Ministerul Justitiei, unde ministrul Monica Macovei nu vrea sa renunte la un secretar de stat, asa cum i-a cerut Guvernul.
Coalitia a decis asadar ca sase pozitii de secretari de stat (doua de la Interne, doua de la Justitie si doua de la Externe ) sa fie considerate apolitice si deci rezervate "specialistilor" in domeniile respective, astfel incat partidele sa nu se implice in numirea unor membri de partid pe aceste posturi. "La Ministerul de Interne, de exemplu, sunt generalii care au pozitii de secretari de stat. Nu poti sa numesti pe criterii politice un general de la Interne", a explicat vicepremierul Bogdan Pascu (PC).
La Finante, unde un post de secretar de stat din cele cin