Identificarea parcelelor, finalizată doar în 130 de localităţi din 3.200 pe suprafaţa de teren, ţăranul român trebuie să-şi caute parcela pe fotografiile făcute din avion anul trecut. Crearea acestui sistem, aşa-numitul IACS - Sistem Integrat de Administrare şi Control - se desfăşoară contracronometru şi este însemnat de un binemeritat steguleţ roşu în ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene.
1,5 milioane de fermieri caută pe hartă 45 milioane de parcele
Înscrişi deja în Registrul Fermelor de astă-primăvară prin declaraţii pe proprie răspundere, cei 1,5 milioane de fermieri trebuie acum să identifice pe poze 45 milioane de parcele agricole, care însumează 9,5 milioane de hectare. Procesul a demarat acum o lună şi, susţine ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, se va încheia până la sfârşitul lunii octombrie. Dieter Goertz, euroconsilier pe probleme de IACS, consideră mai probabil sfârşitul lui noiembrie. E de doi ani în România şi îi consideră pe români "maeştri ai improvizaţiei". Până acum, procesul de identificare a parcelelor a fost finalizat în 130 de localităţi din 3.163, câte se află la nivelul întregii ţări. În momentul de faţă se lucrează la identificarea parcelelor în 389 de localităţi. Pentru celelalte nu sunt încă gata hărţile digitale.
Întreg procesul se gâtuie la control, deoarece numai o hartă din trei este acceptată. Rata de avizare e de 30%, unele hărţi sunt întoarse de trei ori. Există acum hărţi digitale acceptate pentru numai 509 localităţi din ţară, chiar dacă companiile care fac digitizarea fotografiilor au livrat către control hărţi pentru 1.150 de localităţi. Ministrul agriculturii recunoaşte întârzierile, anunţând că va discuta cu companiile în cauză - patru la număr - să mai angajeze oameni, astfel încât să livreze hărţile la timp. Cât de "la timp" mai poate fi vorba pentru un proces care are o întârz