Plasarea pe axa Washington - Londra pare sa fie un esec din toate punctele de vedere pentru Romania. Ideea presedintelui Basescu se dovedeste falimentara. Dupa ce SUA ne-au amanat suspendarea vizelor, iata ca nici din punct de vedere economic viitorul nu e roz.
Economia SUA pare incapabila in acest moment sa se mai dezvolte, in conditiile in care cheltuielile militare produc adevarate cratere in buget. Incapacitatea acoperirii acestor deficite bugetare forteaza administratia Bush sa revizuiasca politicile fiscale si sa reduca drastic facilitatile vamale acordate unor state precum cele considerate in curs de dezvoltare.
Surpriza, pe aceasta lista se afla si Romania, ceea ce probeaza inca o data ca, pentru Washington, Bucurestiul nu este nimic mai mult decat un pion ce merita exploatat atata timp cat asta nu te costa nimic.
Analistii economici nu vad o prea mare tragedie din noua miscare: "Schema preferentiala expira oricum odata cu aderarea la UE", ne-a spus analistul Ilie Serbanescu. "Romania va pierde si facilitatile altor state, ca Japonia, Noua Zeelanda sau Australia."
Exporturile Romaniei pe piata SUA se desfasoara in proportie de 75% in regimul Clauzei natiunii celei mai favorizate, taxele vamale fiind similare cu cele pe care SUA le aplica si produselor exportate de UE, precizeaza Iuliu Winkler, seful Departamentului de Comert Exterior. El estimeaza ca valoarea schimburilor comerciale bilaterale va depasi doua miliarde de dolari si in acest an.
In baza actualei scheme de preferinte vamale americane, au fost eligibile circa 25% din exporturile romanesti. Conform statisticii americane, valoarea acestora a fost, in anul 2005, de 283,3 milioane de dolari.
Trecerea la desfasurarea relatiilor integral in baza clauzei natiunii celei mai favorizate de la data aderarii la UE va avea ca efect aplicare