ca taxa pe viciu să contribuie la creşterea inflaţiei cu 1-1,1%, efectul scumpirilor pare, spun sursele amintite, că va fi mult mai mic. Posibilă accentuare a procesului de dezinflaţieProcesul ca taxa pe viciu să contribuie la creşterea inflaţiei cu 1-1,1%, efectul scumpirilor pare, spun sursele amintite, că va fi mult mai mic.
Posibilă accentuare a procesului de dezinflaţie
Procesul de dezinflaţie a continuat, în primele şase luni ale acestui an, astfel că inflaţia înregistrată la sfârşitul lunii iunie, faţă de decembrie 2005, a fost de 2,67%, comparativ cu 4,1% în iunie 2005, faţă de decembrie 2004. Dacă pe primele şase luni ale anului trecut, rata medie lunară a fost de 0,7%, în aceeaşi perioadă a acestui an, inflaţia medie lunară a fost de doar 0,4%. "Deja am intrat într-o stare de normalitate, compensând, oarecum, cu inflaţia de două cifre din anii trecuţi. ţinând cont de faptul că pe şase luni inflaţia a fost de 2,67%, este foarte posibil să ne încadrăm în ţinta de inflaţie prognozată de Banca Centrală", ne-a declarat, ieri, fostul ministru al finanţelor Ionuţ Popescu.
Mărfurile nealimentare se scumpesc mai mult decât mâncarea
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari scumpiri înregistrate în luna iunie au fost la servicii (+0,81%), iar per total mărfuri nealimentare, avansul a fost de 0,45%. În schimb, alimentele s-au ieftinit cu 0,45%. "Contribuţia" ţigărilor asupra creşterii preţurilor de consum din luna iunie a fost semnificativă, de peste 3%, ca urmare a introducerii, cu o lună în urmă, a taxei pe viciu. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă şi în cazul băuturilor alcoolice, care s-au scumpit cu doar 0,57%.
Posibile "tentaţii" pentru inflaţie
Totuşi, majorările de preţuri la utilităţi care sunt avute în vedere, precum şi creşterile salariale "practicate" de regulă la