Asteptarile analistilor privind deciziile pe care BNR le ia astazi in privinta politicii monetare erau divergente in preziua sedintei, osciland de la "nicio modificare" pana la noi majorari de dobanda, dar si de rezerve minime.
Daca unii dintre analisti considera ca nu este momentul oportun pentru intariri ale politicii monetare, altii asteapta majorari ale dobanzii cu un sfert sau chiar cu jumatate de punct procentual, la care s-ar putea adauga si noi cresteri ale rezervelor minime obligatorii, atat la lei, cat si la valuta.
"Cred ca in mod normal ar trebui sa creasca dobanda, dar ramane de vazut ce decizie va lua BNR", spune Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei HVB Bank. Pasul ar trebui sa fie de jumatate de punct procentual, care ar duce dobanda de interventie a BNR la 9,25%. El vede o asemenea miscare in contextul intaririi conditiilor monetare pe pietele din regiune, cu care piata locala este conectata. Pe de alta parte, spune Mihoc, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, banca centrala va fi nevoita sa se concentreze mai mult asupra dobanzii, ca instrument de politica monetara.
"Cred ca UE va impune o relaxare a restrictiilor si unul dintre cele mai importante instrumente ramase disponibile va fi dobanda de interventie", anticipeaza Mihoc.
Florin Citu, economistul-sef al ING Bank Romania, vede posibile modificari ale rezervelor minime, fara sa astepte insa o crestere a dobanzii de politica monetara. "Nu vedem o schimbare a dobanzii de politica monetara in urma sedintei de azi a BNR", spune Citu.
El subliniaza ca dobanda BNR ramane real-pozitiva la 1,65% (peste nivelul inflatiei, n. red.), un alt motiv pentru care aceasta poate sa ramana neschimbata. Desi crede ca banca centrala nu va umbla la dobanzi, el spune ca este posibila o majorare a RMO.
"Exista o sansa sa creasca ratele minime obligatorii la pasivele in lei, de la 20