Combinatele ucrainene oferteaza, de mai multa vreme, combinatul din Ungaria, pentru care Salina Dej a exportat, numai in acest an, 250.000 de tone de sare industriala, peste cantitatea exportata in anii anteriori, de 180.000 de tone. "Ne-au cerut ei mai mult", a explicat directorul Salinei Dej, Francisc Lukacs.
Directorul a admis ca furnizorii ucraineni de sare sunt competitorii cei mai seriosi si ca ofertele combinatelor din aceasta tara au fost deja depuse la Borsodchem. "Nu e adevarat, lanseaza dansii (Borsodchem Kft. - n.r.) astfel de informatii pe piata ca sa arate ca au si alte oferte.
Combinatele din Ucraina nu pot asigura calitatea sarii noastre, a lor e mai prafoasa si da multe rebuturi", a declarat directorul general al SNS, Marcel Nicolaescu.
"Cand am venit aici, la Salrom, in toamna anului trecut, am gasit un contract incheiat deja pe anul acesta. Am mers la ei sa incerc sa renegociez in primavara, dar n-am avut ce discuta, mi-au spus ca e un contract valabil si in 2006, si asa e", a mai spus directorul Salrom.
Negocierile dintre Salrom si Borsodchem contabilizeaza patru schimburi de oferte de pret in acest an, fara sa se fi ajuns la un consens. Directorul Salrom crede ca reprezentantii combinatului ungar vor accepta conditiile partii romane. "Noi avem nevoie de ei, ei au nevoie de noi", a mai spus Nicolaescu.
Ungurii, dependenti de Dej
Avantajul Salinei Dej sunt contractele Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER) ale fostului bloc comunist, care prevad ca materia prima produsa in tarile ex-comuniste sa fie folosita, preponderent, in aceeasi zona. Aceasta a facut ca Borsodchem sa fie proiectat sa foloseasca sare de la salina din Dej, desi contractele CAER nu mai sunt valabile.
Foarte putin