Insula Palmier din Dubai isi primeste in noiembrie primii locatari.
Insula Palmier din Dubai, unul dintre cele mai mari proiecte ingineresti aflate in desfasurare, este pe cale de a fi finalizata, gratie eforturilor a 14.000 de muncitori care lucreaza non-stop.
Palm Jumeirah constituie doar o parte a unui megaproiect de construire a patru insule artificiale, cu o suprafata totala de 31 de kilometri patrati, foarte aproape de linia de coasta a Dubaiului. Pe 30 noiembrie, "Palmierul" va primi primii 4.000 de locatari, a afirmat Issam Kazim, purtator de cuvant al firmei de stat care supervizeaza proiectul, Nakheel.
Ansamblul proiectului ar trebui finalizat in cursul anului 2010, moment in care ar deveni un "oras off-shore", cu 60.000 de rezidenti si cel putin 50.000 de angajati in 32 de hoteluri si zeci de magazine.
Observatorii initiativei s-au declarat surprinsi de faptul ca Nakheel a reusit sa finalizeze aproape la timpul preconizat o parte din acest proiect extrem de complex, in pofida unor probleme care au impus amanarea deschiderii oficiale, care trebuia sa aiba loc anul trecut.
Palmierul de 14 miliarde
Constructia insulei nu a decurs fara incidente, iar majoritatea proprietarilor ar fi trebuit sa se mute aici inca de acum un an. O parte din terenul ridicat s-a scufundat, si Nakheel a avut nevoie de un an in plus pentru a mai adauga nisip si a-l consolida cu compactoare speciale.
Valoarea proiectului a fost cifrata la 14 miliarde de dolari. Acesta a fost demarat din ambitia de a construi un orasel care sa rivalizeze cu Singapore si Hong Kong pe partea de afaceri, dar sa si depaseasca Las Vegasul american, considerat actualmente "capitala mondiala a divertismentului".
Ritmul frenetic al dezvoltarii economice a transformat micul emirat Dubai intr-o metropola sclipitoare, cu 1,5 milioane de locuitori.
Drumul spre Paradis t