Statele Unite analizeaza posibilitatea de a retrage beneficiile comerciale acordate Romaniei si altor 12 state, in cadrul Sistemului Generalizat de Preferinte Comerciale (SGP). Anuntul a fost facut in contextul esecului negocierilor de liberalizare a comertului, atribuit de numerosi membri ai Congresului SUA reticentei unor state importante, in curs de dezvoltare, de a-si deschide pietele pentru produsele straine.
CALM. Autoritatile de la Bucuresti ne linistesc. "Romania nu este afectata de decizia finala a SUA, pentru ca de la data aderarii la Uniunea Europeana, Romania nu mai este eligibila in baza legii americane pentru a beneficia de schema SGP", a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert.
Pe de alta parte, responsabili de la Departamentul de Comert Exterior (DCE) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului spun ca de la data aderarii se va trece la desfasurarea relatiilor integral in baza clauzei natiunii celei mai favorizate, ceea ce va avea ca efect aplicarea de taxe vamale la importul in SUA al unor produse. Potrivit DCE, 25% dintre exporturile romanesti din 2005 in SUA (283,3 milioane de dolari) s-au facut in baza schemei de preferinte vamale. Schimburile comerciale bilaterale au fost echilibrate, depasind doua miliarde de dolari in 2005, din care exportul a furnizat 1,126 miliarde de dolari.
PARTENERI. Statele Unite se afla pe locul al saptelea la export si pe locul al zecelea la import in topul primilor zece parteneri comerciali ai Romaniei. Schema SGP a SUA expira la 31 decembrie 2006. Washingtonul va analiza daca va "limita, suspenda sau retrage" drepturile a 13 state, alese in functie de doua criterii - daca au livrat anul trecut in SUA produse in valoare de peste 100 de milioane de dolari, in cadrul programului, sau 0,25% dintre bunurile exportate la nivel mondial. (Adrian N. Ionescu) Statele Unite analizeaza posibil