In ultimele zile, cateva mii de primari, consilieri locali si judeteni au plecat din partidele de opozitie la cele de la putere. De astazi, migratia este interzisa.
Contrar scopului sau de a stopa traseismul alesilor locali, Legea antimigratie a accelerat fenomenul. Pusi in fata termenului de 10 august pana la care trebuiau sa declare credinta fata de o formatiune politica, cateva mii de alesi locali, aflati cu trupul la un partid si cu sufletul la altul, s-au vazut, in ultima saptamana, obligati la o decizie politica majora.
Pentru ca incepand de maine migratia primarilor si consilierilor locali este interzisa de lege sub sanctiunea pierderii mandatului.
Liderii principalelor partide politice recunosc ca Legea antimigratie a intensificat pe moment fenomenul. "Este adevarat ca in cele 45 de zile fiecare partid a fost interesat sa-si imbunatateasca zestrea de primari. Cele de la putere sa acumuleze cat mai multi primari buni, iar cele din opozitie sa si-i pastreze, pentru ca fenomenul migratiei este in general dinspre opozitie inspre putere", recunoaste Ioan Oltean, vicepresedinte PD.
PSD reclama racolarile
La celalalt pol, PSD acuza puterea de intensificarea actiunilor "de racolare" a alesilor sai locali. "Acum au dat PD si PNL marile tunuri in privinta racolarilor de primari", spunea vicepresedintele PSD, Titus Corlatean. El apreciaza ca marea majoritatea a alesilor locali care au plecat de la PSD au facut-o fortati de acest termen. Potrivit lui Corlatean, PD si PNL au actionat premeditat in racolarea de primari, deoarece vor sa-si construiasca o infrastructura locala puternica in perspectiva alegerilor anticipate.El a precizat ca PSD se va plange Parlamentului European si Consiliului Europei.
PD ia totul. De la PSD
De departe, partidul cel mai afectat de Legea antimigratie este PSD, care in perioada 2001-2004 isi dublase num