Numărul turiştilor care vor alege croazierele maritime şi cele pe Dunăre pentru petrecerea vacanţelor va scădea cu aproximativ 25% în 2007, din cauza birocraţiei excesive şi a taxelor Numărul turiştilor care vor alege croazierele maritime şi cele pe Dunăre pentru petrecerea vacanţelor va scădea cu aproximativ 25% în 2007, din cauza birocraţiei excesive şi a taxelor portuare mari, susţin reprezentanţii companiilor autohtone care organizează pachete turistice în regim de croazieră.
Potrivit estimărilor companiilor, circa 125.000 de turişti străini îşi vor petrece vacanţele pe croazierele organizate pe Dunăre, alţi 9.500 preferând croazierele maritime. "Din cauza birocraţiei şi a taxelor foarte mari impuse la noul terminal din Portul Constanţa, suntem puşi într-o situaţie dificilă în raport cu bulgarii. Piaţa croazierelor va fi cu siguranţă afectată dacă acest mod de a aborda turismul continuă", spune Gheorghe Mărginean, directorul general al Karpaten Turism.
Taxe cu 40% mai mari
Mărginean apreciază că taxele percepute operatorilor în urma inaugurării noului terminal de pasageri din Portul Constanţa sunt cu 40% mai mari, iar acesta mai prezintă şi inconvenientul deplasării pasagerilor pe distanţe mari pentru a li se verifica paşaportul. "şi pe Dunăre, cu proiectul acesta al gărilor fluviale, se pare că va trebui să dăm pasagerii jos pentru a li se verifica actele. Or, acest lucru este neplăcut pentru turişti, care vor prefera să nu mai meargă la Cernavodă şi Constanţa, ci la Varna", a explicat Mărginean. "Croazierele pe Dunăre au fost în acest an în creştere. Noi vom organiza circa 60 de excursii în total, în marea majoritate turiştii fiind americani", a declarat Valentin Boboc, reprezentantul Prestige Tours. Croazierele pe Dunăre sunt preferate în special de turiştii din Germania, dar şi din Franţa, Norvegia şi Italia. Sezonul pentru croazie