Prefectul judetului, Nicolae Mitroi, declara ca a mai intervenit, citeodata, pentru a mai "usura" amenzile aplicate pentru incendierea miristilor, aplicate de Garda de Mediu. El a facut aceasta declaratie in cadrul unei sedinte cu primarii din judet, carora le-a atras atentia sa nu mai vina la el cu astfel de solicitari, de acum incolo, pentru ca nu le va mai da curs. Prefectul considera ca e timpul ca cei care practica incedierile de acest tip sa-si asume si raspunderea pentru aceste fapte: "Dupa cum stiti si dvs., este interzisa incendierea miristilor, iar amenzile sint destul de mari. In ceea ce ma priveste, nu o sa mai ascult solicitarile unora sau altora ca sa intervin pe linga Garda de Mediu, sa usureze amenzile. De altfel, nu le poate usura, decit intr-un singur mod, la persoane fizice fiind ceva mai reduse decit la persoanele juridice. Dati si dvs. atentie acestei probleme, pe raza localitatilor dvs., astfel incit oamenii sa nu pice in pacat. Si aici, amenzile sint destul de mari, de 3.000-6.000 lei RON pentru persoane fizice si de 25.000- 50.000 lei RON, pentru persoane juridice. De asta spun ca este mai bine sa prevenim asemenea incidente. Problema este legata atit de emanatiile de gaze, din timpul arderii, dar sint efecte si legate de habitatele naturale".
Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, seful Garzii de mediu, Daniela Agache, a negat ca prefectul ar fi intervenit vreodata pentru reducerea vreunei amenzi, si a precizat ca nici nu ar fi avut vreo sansa de rezolvare favorabila, un asemenea tip de solicitare. Potrivit Danielei Agache, singura sansa ca o incendiere sa fie autorizata, iar cei care o realizeaza sa nu fie pasibili de sanctionare cu amenda, este ca ea sa fie facuta cu avizul Directiei Agricole.
Prefectul judetului, Nicolae Mitroi, declara ca a mai intervenit, citeodata, pentru a mai "usura" amenzile aplicate pentru incend