De la 1 septembrie, toate operatiunile valutare de capital, inclusiv cele cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, precizeaza regulamentul valutar publicat de catre Banca Nationala.
BNR a eliminat, in regulamentul valutar nr. 4 din 2006, exceptiile de la operatiunile valutare curente si de capital, care se efectueaza in mod liber intre persoanele rezidente si nerezidente, in valuta si lei.
Schimbarea survine ca urmare a modificarii si completarii Regulamentului BNR numarul 4/2005 privind regimul valutar, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si abrogarii Normei BNR numarul 5/2005 privind autorizarea operatiunilor valutare.
Admiterea instrumentelor financiare romanesti pe o piata monetara straina, admiterea instrumentelor financiare straine pe piata monetara romaneasca, achizitionarea de catre nerezidenti de instrumente financiare romanesti pe piata monetara, achizitionarea de catre rezidenti in Romania de instrumente financiare straine pe piata monetara, precum si operatiunile in conturi curente sau de depozit deschise de rezidenti la banci din strainatate, nu mai necesita o autorizare prealabila din partea BNR.
Banca centrala poate decide si masurile de salvgardare care pot fi luate ca urmare a liberalizarii operatiunilor valutare de capital, potrivit noii forme a regulamentului privind regimul valutar.
Intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, Cristian Popa, viceguvernator BNR, a identificat trei mari avantaje care survin deciziei de liberalizare a pietei valutare. In primul rand, considera Popa, fluxurile diverselor tipuri de tranzactii vor beneficia de o mobilitate completa, iar a avea o moneda convertibila ce se ghideaza dupa piata este un lucru important de mentionat.
Al doilea avantaj este acela ca imbunatateste me