Tarifele la energia termica furnizata populatiei ar putea creste in medie cu 15-20%, dupa ce pretul national de referinta la energia termica a fost inlocuit cu preturi locale.Gandit ca o solutie de eliminare a inechitatilor generate de vechiul sistem de facturare, noul pret al gigacaloriei le da dureri de cap autoritatilor locale.
Tarifele la energia termica furnizata populatiei ar putea creste in medie cu 15-20%, dupa ce pretul national de referinta la energia termica a fost inlocuit cu preturi locale, potrivit estimarilor secretarului de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mircea Toader. Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor considera ca preturile locale de referinta la energia termica vor elimina inechitatile generate de vechiul sistem de facturare a consumului de apa calda si caldura, cel bazat pe pretul national de referinta.
Astfel, pretul gigacaloriei va depinde in mare parte, de la 1 ianuarie 2007, de capacitatea administratiei locale de a gestiona producerea si distributia de energie termica, pentru ca pretul pe care il va avea gigacaloria in localitati diferite va fi influentat de investitiile pe care autoritatile locale le-au facut in sistemul de distributie a energiei termice.
Cel mai redus cost de productie, de circa 91 de lei pe gigacalorie, este in prezent inregistrat la Calimanesti (Valcea), datorita resurselor geotermale din zona, iar cele mai mari cheltuieli, de circa 300 lei/Gcal sunt raportate la Targoviste (Dambovita) si Onesti (Bacau), potrivit ANRE. Despre cum va arata "harta termica" a Romaniei din iarna ne-au vorbit autoritatile locale din 11 judete.
La Giurgiu, pierderile vor fi resimtite la intretinere
Din aceasta iarna, costurile la furnizarea energiei termice catre consumatorii casnici vor creste in judetul Giurgiu cu cel mult 10% fata de pretul actual de ref