Sala de sport din Lancram (judetul Alba), construita la cativa metri de mormantul poetului Lucian Blaga, nu mai poate fi demolata, chiar daca imobilul a fost construit ilegal. Secretarul de stat pe probleme de patrimoniu din Ministerul Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, considera ca la ora actuala nu mai exista nici o cale de atac care sa duca la aplicarea acestei masuri.
La cateva zile dupa ce ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, sustinea public ideea demolarii constructiei, secretarul de stat a recunoscut, miercuri, ca practic nu mai exista nici o cale legala de atac privind sala de sport din Lancram si ca, astfel, nu este realizabila intentia ministrului.
"Sala de sport continua sa fie ilegala, si la actuala inaltime si la o inaltime mai redusa, pentru ca nu are avizul Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice. Din punct de vedere legal nu avem nici o cale de atac. Plangerea prealabila a noastra nu a avut un efect real.
In opinia noastra principalul vinovat de aceasta situatie este arhitectul-sef al municipiului Sebes care nu a solicitat avizul acestei comisii regionale", a declarat Nitulescu.
In luna aprilie, in urma unei sedinte la care a participat si ministrul-delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, consilierii locali din Sebes au ajuns la o solutie de compromis. Atunci s-a decis ca inaltimea salii de sport sa fie redusa cu 2,60 metri.
Construit in 2004, la doar cativa metri distanta de mormantul lui Lucian Blaga, imobilul a starnit protestul unui mare numar de intelectuali, care au sustinut ca prin constructia sa se incalca "testamentul" marelui filosof, nascut in aceasta localitate transilvana. Blaga si-a dorit ca si dupa moarte sa vada Rapa Rosie, un monument al naturii unic.
Cei peste 150 de intelectuali au mai sustinut ca imobilul este amplasat in zona d