Intre declaratiile Monei Musca si dosarul de Securitate al "Danei", numele sau conspirativ, sunt neconcordante majore. Documentele care ar putea face lumina lipsesc.
Mona Musca are angajament de informatoare a fostei Securitati. A fost recrutata la finele lunii martie 1977, iar pana la jumatatea lui octombrie 1978 figureaza in documentele fostei Securitati, cu numele de cod "Dana", ca autoare a 15 note informative scrise privind studentii straini si unele cadre didactice de la Facultatea de Filologie a Universitatii din Timisoara.
Din dosarele pe care Mona Musca le-a prezentat ieri, unul continand o fila, al doilea 27, si care poarta stampila CNSAS, lipsesc insa notele scrise pe care, de altfel, ea sustine ca nu le-a dat niciodata. Singurele informari au fost cele verbale, facute prodecanului responsabil de sectia pentru studentii straini, a precizat ea.
Documente contestate
Istoria colaborarii Monei Musca cu Securitatea este plina de contradictii, deputatul PNL negand multe dintre informatiile cuprinse in propriul dosar.
Ce nu contesta este faptul ca a semnat un angajament cu fosta Securitate la 31 martie 1977, la doar trei zile de la propunerea de recrutare facuta de maiorul Lacatis Eugen si in aceeasi zi in care acesta din urma primise aprobarea de la seful serviciului, locotenentul-colonel Margineanu Gheorghe.
Mona Musca, purtand atunci numele primului sot Nicoara, abia obtinuse postul de asistenta suplinitoare la anul pregatitor al studentilor straini.
"N-am ezitat sa semnez un angajament in legatura stricta cu problema studentilor straini. Mie mi s-a parut absolut firesc sa accept o colaborare in interesul studentilor si a sigurantei Romaniei", a declarat ieri Musca, sustinand ca a reusit sa dezamorseze cateva conflicte in acea perioada.
De aici incolo insa incep contradictiile. Fruntasa liberala sustine ca nu a scris abs