Ministerul Economiei si Comertului recomanda companiilor petroliere sa-si asume programe de investitii pentru producerea de biocombustibili punandu-le in fata alternativa suprataxarii profiturilor obtinute in urma preturilor internationale ale titeiului in continua crestere.
Potrivit ministrului Seres, Petrom a fost principala tinta a discutiilor privind suprataxarea profiturilor pentru ca se ocupa de activitatea de exploatare in timp ce competitorii sai importa titei. "Finantele si Petrom au avut o intalnire in care s-a discutat posibilitatea ca Petrom sa plateasca un impozit pe profit mai mare. In urma acestei intalniri, Petrom a inteles intentiile noastre si a fost de acord sa caute posibilitati pentru a-si diversifica gama de produse", a mai spus Seres.
Suprataxare respinsa
Memorandumul comun prin care Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) propuneau suprataxarea profiturilor operatorilor petrolieri cu 6% a fost respins de Ministerul Justitiei, cel al Integrarii Europene si de Ministerul de Finante, a declarat pentru NewsIn ministrul Economiei, Codrut Seres.
"Proiectul nu prevedea numai introducerea unei taxe de 6%, ci si majorarea redeventelor la carbuni, minereuri, ape minerale, singurele care au ramas in picioare", a explicat oficialul MEC.
Ministrul a refuzat sa dea detalii despre cauzele care au impiedicat cele trei ministere sa avizeze proiectul de act normativ, dar a spus ca ulterior a cerut Ministerului de Finante sa gaseasca o modalitate pentru suplimentarea taxelor platite de companiile petroliere.
MEC asteapta pozitia UE
Seres a mai aratat ca in conditiile in care Uniunea Europeana nu a gasit posibilitati de suprataxare a profiturilor producatorilor de carburanti, nici Romania nu putea sa reuseasca.
Potrivit ministrului, societatile petroliere