Consiliul Judetean Mures si cele sapte primarii participante la proiectul gropii ecologice din localitatea Ungheni deschid astazi procesul civil pentru rezilierea contractului incheiat in acest sens cu "Agenda 21", investitorul italian care s-a angajat sa realizeze investitia.
Actiunea in instanta a fost precedata de mai multe tentative de conciliere amiabila, demarate de partea romana, care s-au soldat cu esec, in acest timp proiectul, care ar fi trebuit sa intre in faza finala, fiind practic abia la inceput.
"Noi incercam sa vedem ce se imtampla dupa primul termen. Am propus chiar si preluarea de catre noi a investitiei, adica plata catre investitor a sumei care pana acum a fost cheltuita cu acest proiect, dar nu am primit nici un raspuns", a declarat presedintele Consiliului Judetean, Lokodi Edit.
Potrivit sursei citate, interesul partii romane este finalizarea gropii de gunoi, respectiv incadrarea in standardele europene referitoare la managementul deseurilor. Lokodi Edit a mai spus ca pentru a indeplini acest obiectiv, CJ si primariile implicate in proiect sunt dispuse sa preia investitia in urma unei expertize tehnice si nu dupa spusele celor de la "Agenda 21".
Acestia din urma au mentionat ca au investit in groapa ecologica circa 32 de miliarde lei vech
"Dupa noi aceasta suma este ireala", sustine Lokodi Edit.
Ea a mai spus ca in procesul civil care incepe astazi, prin introducerea actiunii se cere, pe langa rezilierea contractului, si plata unei penalizari de 100.000 RON pentru fiecare zi de intarziere pana la indeplinirea efectiva a obligatiilor de predare de catre partea italiana catre administratia judeteana a amplasamentelor pe care urmeaza sa se construiasca groapa ecologica si statiile de transfer.