Deputatul PNL Mona Musca a recunoscut, ieri, ca a semnat in 1977, la Timisoara, ca profesor, un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informatii necesare sigurantei studentilor straini.
"In 1977, dupa ce mi-am dat definitivatul, am luat un post la studentii straini din Timisoara. Imediat dupa angajare, dupa o discutie cu prodecanul, la parintii mei, la Timisoara, a venit la mine un domn care spunea ca se ocupa de problemele studentilor straini", a spus Musca. Ea a precizat ca, acel "domn" se numeste Eugen Lacatis si i-a cerut sa semneze un angajament - despre care i s-a spus ca era semnat de fiecare dintre profesori - privind furnizarea de note scrise referitoare la situatia, problemele si eventualele atitudini inamicale fata de Romania ale studentilor straini care invatau limba romana la Timisoara, in anul pregatitor dinainte de inceperea studiilor propriu-zise.
Musca este unul dintre initiatorii legii lustratiei si a sustinut de-a lungul vremii inlaturarea din viata publica a colaboratorilor fostei politii politice. Ea sustine insa ca nu a facut politie politica, ci ca doar a furnizat informatii care sa asigure siguranta cetatenilor straini. Mona Musca spune ca chiar a contribuit la prevenirea sau dezamorsarea unor conflicte intre acestia. Ea s-a referit la conflicte intre studenti greci si ciprioti, iranieni si irakieni si la problema unui student care avea afectiuni afective si psihice.
Deputatul a subliniat, insa, ca atitudinea ei, discutiile pe care le purta si informatiile pe care le transmitea oral catre prorectorul Universitatii referitoare la studenti si la problemele acestora nu au avut "nici o secunda caracter de politie politica". "Mi s-a spus: 'Dumneavoastra aveti o responsabilitate fata de studentii straini, pentru ca ei isi transfera uneori conflictele din tarile lor de origine, si exista si aici oameni care ii stimule