Rezerva foarte mare inregistrata in cazul omidei paroase a dudului la generatia I, din luna iunie, a produs ingrijorare in rindul specialistilor fitosanitari braileni. Aceasta rezerva coroborata cu temperaturile ridicate si seceta poate favoriza aparitia unui atac extrem de puternic la generatia a II-a, ce se va manifesta in a doua jumatate a lunii august. Mai mult, daca autoritatile nu vor lua masuri, iar temperaturile se vor mentine la fel de ridicate, invazia se poate prelungi pina la sfirsitul lunii septembrie, chiar octombrie, timp in care omizile vor defolia tot ce inseamna vegetatie. "E o situatie care ma ingrijoreaza in legatura cu omida paroasa a dudului. Prognozam un atac puternic. Consiliile Locale care dispun de bani sa vina la noi, avem substanta, o acordam gratuit, ei urmind sa suporte doar costul manoperei. Noi, conform Ordinului nr. 911/2004, asiguram combaterea in parcuri si pe aliniamentele drumurilor si soselelor. Degeaba daca actiunea nu se extinde, omida fiind un daunator care se raspindeste foarte usor", a precizat Violeta Popescu, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, sefa Unitatii Fitosanitare.
Omida actioneaza in primul rind asupra duzilor, dar si asupra arborilor de ornament, pomilor roditori si vitei-de-vie. Omida produce pagube importante economic, dar creeaza si un disconfort, simpla ei prezenta fiind iritanta. Atacurile masive se inregistreaza de citiva ani. Motivul, lipsa masurilor de combatere. Fenomenul este explicat si prin faptul ca raspindirea omizilor se face cu mare usurinta, un fluture depunind, in medie, 400-600 de oua, uneori chiar 1.000.
Rezerva foarte mare inregistrata in cazul omidei paroase a dudului la generatia I, din luna iunie, a produs ingrijorare in rindul specialistilor fitosanitari braileni. Aceasta rezerva coroborata cu temperaturile ridicate