Legumicultorii din intreg judetul au primit din partea Unitatii Fitosanitare Braila un avertisment de urgenta prin care au fost informati despre depistarea, in mai multe zone, atit in sere si solarii cit si in cimp, a unui daunator foarte periculos, paianjenul lat. "Am depistat inca un paianjen, de aceasta data pe culturile de legume. Este specific solanaceelor, anul acesta i-am semnalat prezenta in special pe ardei. Si in acest caz atacul este puternic si consideram ca sint necesare 2 tratamente. Pe cit posibil recomandam fermierilor sa aplice substanta pe partea inferioara a frunzei", a precizat Violeta Popescu, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, sefa Unitatii Fitosanitare. Semnalul de alarma tras de fitosanitari pentru legumicultori vine la numai o saptamina de la lansarea avertismentului catre cultivatorii de soia, ale caror culturi sint atacate puternic de paianjenul rosu. Ambii dauntori sint specifici verilor cu temperaturi ridicate si secete excesive.
La ardei, paianjenul lat produce scurt-nodarea ramificatiilor de virf, avortarea florilor, suberificarea fructelor, care ramin mici, rugoase, fara valoare comerciala.
La vinete, fructele crapa longitudinal din cauza pierderii elasticitatii epidermei. La inceput atacul apare in vetre dupa care se generalizeaza in lipsa masurilor fitosanitare.
Pentru combaterea acestui daunator specialistii recomanda tratament cu "Omite", Demitan" si "Neoron", cu instalatii ce produc turbionarea puternica a frunzelor, avind in vedere localizarea daunatorului pe fata inferioara a acestora.
Legumicultorii din intreg judetul au primit din partea Unitatii Fitosanitare Braila un avertisment de urgenta prin care au fost informati despre depistarea, in mai multe zone, atit in sere si solarii cit si in cimp, a unui daunator foarte periculos, p