Alesii locali ajung la mana sefilor de partid. Primarii vor fi mai disciplinati, dar si mai putin loiali formatiunilor pe listele carora au fost alesi
Legea migratiei politice intra de astazi in vigoare. Parlamentarii se mandresc ca in sfarsit au pus capat traseismului politic. Reprezentantii societatii civile spun insa ca aceasta lege va aduce mai mult rau decat bine in viata politica.
Alesii locali s-au grabit sa nu piarda "ultimul val de migratie", iar in ultimele zile s-au inregistrat dezertari cat pentru un intreg mandat.
Contestata de societatea civila si retrimisa in Parlament de seful statului, in final, legea a fost promulgata in forma dorita de partidele politice.
Principalele puncte criticate sunt legate de faptul ca de acum inainte, alesii locali ajung la mana sefilor de partid, desi au fost alesi de cetateni.
Potrivit noilor prevederi, primarii isi pot pierde statutul de ales numai prin demisie din partidul pe listele caruia au fost alesi.
In cazul consilierilor locali sau judeteni, legea este mult mai vaga. Acestia pierd automat functia in care au fost alesi de cetateni, in cazul in care sunt demisi de partidul pe listele caruia au fost alesi.
O lege periculoasa
Cristian Parvulescu, Presedintele ProDemocratia, considera ca legea migratiei nu aduce nici un fel de beneficiu democratiei romanesti.
"Este o lege periculoasa, cu un continut antidemocratic", ne-a declarat Parvulescu. El a explicat ca practic se schimba raportul de forte.
Reprezentantii partidelor politice vor avea putere exacerbata la nivel local, in detrimentul cetatenilor care au votat consilierii respectivi.
In plus, reprezentantul ProDemocratia considera ca prin includerea in lege a prevederii potrivit careia consilierii locali isi pot pierde functia daca sunt exclusi din partid, "s-a deschi