Autorităţile sanitar-veterinare cer revenirea la vaccinarea antipestă şi este necesară reintroducerea vaccinării. Preşedintele Autorităţii, Marian Avram, apreciază că "s-a negociat în genunchi" cu autorităţile europene, iar menţinerea nevaccinării va însemna moarte sigură pentru zeci de complexuri de creştere a porcilor.
România nu mai exportă carne de porc din 2003, după ce au fost înregistrate primele focare de pestă porcină. Specialiştii susţin că boala exista şi înainte, dar nu era raportată. Conform angajamentelor luate în faţa autorităţilor de la Bruxelles, pentru a eradica boala, România a sistat vaccinarea antipestă de la 1 ianuarie 2003 în gospodăriile populaţiei şi de la începutul anului în complexele comerciale. După o explozie iniţială de focare - acestea au ajuns în primă fază la câteva mii - situaţia a început să arate mai bine. Porcii din focar sunt sacrificaţi imediat, iar proprietarul este despăgubit. De la începutul acestui an, au fost înregistrate 456 de focare de pestă în 32 de judeţe, fiind afectaţi 3.173 de porci. La începutul lunii august, mai erau active 106 focare, în 19 judeţe. Cheltuielile ANSVSA pentru pesta porcină s-au cifrat în acest an la 1,2 milioane de euro.
Din 278 de complexuri industriale, doar 2 sunt sigure
Dacă din gospodăriile populaţiei focarul poate difuza uşor, numărul porcilor afectaţi nu este foarte mare. Problema se pune acut însă în complexurile industriale, care au sistat vaccinarea antipestă doar de la începutul anului. Până acum nu au apărut cazuri de focare în complexuri, pentru că vaccinul făcut în decembrie şi-a făcut efectul. La şapte luni de la sistarea vaccinării, situaţia poate deveni explozivă "foarte repede", spun autorităţile veterinare. Conform lui Marian Avram, din cele 278 de complexuri de creştere a porcilor, din care 7 sunt foarte mari, doar două s-au declarat sigure pe măsur