băutori, consumau cantităţi apreciabile de varză fiartă, tocmai pentru a contracara efectele consumului de alcool. Romanii mestecau frunze de varză crudă înaintea orgiilor, pentru a suporta băutori, consumau cantităţi apreciabile de varză fiartă, tocmai pentru a contracara efectele consumului de alcool. Romanii mestecau frunze de varză crudă înaintea orgiilor, pentru a suporta mai bine băutura. Cu cât banchetele erau mai lungi şi mai copioase, cu atât includeau între feluri mai multe porţii de varză - crudă sau fiartă. Dar, ce, parcă noi, românii, nu ne dregem cu zeamă de varză după câteva damigene de ţuică?!
Varză dulce cu legume
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 1 varză albă dulce, 3 căţei de usturoi, 2 ardei graşi, 3 roşii, 4 linguri ulei, 1 pahar supă de legume (instant), 1 lingură pătrunjel verde tocat, sare, piper, boia dulce de ardei
Mod de preparare: Varza se curăţă de foile veştede, se spală, se taie în sferturi, se înlătură cotorul şi se taie în bucăţi mici. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi se taie în fâşii subţiri. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se adaugă ardeii, usturoiul tăiat mărunt şi varza. Se amestecă şi se lasă să se călească împreună până ce varza începe să prindă culoare. Se adaugă roşiile tăiate bucăţele, se toarnă supa de legume (sau apă), se condimentează cu sare, piper şi boia după gust şi se lasă să fiarbă înăbuşit până se înmoaie. La sfârşit se presară pătrunjelul verde tocat.
ştiaţi că?
Varza este considerată o adevărată farmacie naturală. Este energetică, remineralizantă, tonică. Reglează digestia, combate anemia, este diuretică, depurativă şi anticancerigenă. Are un conţinut remarcabil de vitamina C - pentru întărirea sistemului imunitar - şi de vitamina A, bună pentru piele. În uz extern are proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs