O victorie a lumii occidentale impotriva barbariei: britanicii au dejucat un atentat ce viza 12 avioane lung-curier ce urmau sa decoleze din Londra spre diverse orase din Statele Unite. Teroristii pregatisera explozibil lichid in bagajele de mana, iar detonatoarele erau disimulate in ceasuri, telefoane mobile si laptopuri. Lumea se bucura, pe buna dreptate, ca s-a impiedicat un macel.
Victoria este insa relativa. Teroristii nu au reusit sa omoare oameni, dar au reusit, inca o data, sa raspandeasca teama si neliniste. Masurile anuntate ieri in transportul aerian sunt drastice.
Pasagerii nu vor mai putea transporta cu ei nici un fel de bagaje de mana, doar cateva medicamente si acelea cu prescriptie, nu-si vor putea lua solutia pentru lentilele de contact, nu vor mai avea voie la bord cu popularul telefon mobil, cu laptopul sau iPodul.
Daca se va merge in acest ritm, din motive de securitate, in viitor, pasagerii vor fi probabil dezbracati la piele si transportati legati de scaune si, eventual, sedati...
Statisticile arata ca, indiferent cat de stricte ar fi masurile de securitate, la un moment dat, tot reuseste un atentat. In Israel, de exemplu, in medie, la 15 atentate dejucate unul izbuteste. De la luna la luna, razboiul Occident - fundamentalisti se inteteste. In continuare insa, Vestul lupta cu efectele si nu cu cauzele.
Astfel, s-au trimis trupe occidentale la mii de kilometri distanta de casa, se folosesc cele mai sofisticate arme, se incalca democratia si drepturile omului prin supravegherea in toate felurile a propriei societati occidentale, sute de mii de oameni si sute de miliarde de dolari se folosesc in razboiul antiterorist. Rezultatele sunt modeste.
In schimb, nu s-a intreprins nimic pentru a intelege cu adevarat de ce tot mai multi tineri musulmani sunt gata sa moara doar