Daca luna aprilie a consemnat, pentru prima oara in istoria postdecembrista, o rata anualizata a inflatiei sub 7%, luna iulie aduce o noua premiera. Indicele de crestere a preturilor in perioada iulie 2005 - iulie 2006 a fost de 6,21 procente, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica.
Comparativ cu perioada ianuarie - iulie 2005 rata medie a inflatiei a fost in primele sapte luni ale anului cu 0,3% mai mica (0,4% fata de 0,7% in 2005). Scaderea preturilor la produsele alimentare a contribuit semnificativ la reducerea pe ansamblu a ratei inflatiei.
Deflatie la produsele alimentare, nu si la cele de baza
In luna iulie 2006 cresterea preturilor de consum fata de luna precedenta a fost de +0,11%, anunta INS. Potrivit institutului, scaderea pe ansamblu a preturilor la marfuri alimentare a influentat rata inflatiei cu -0,49 procente. Cea mai spectaculoasa evolutie s-a inregistrat la categoria "alte legume" unde preturile au scazut cu 14,6%. Evolutia negativa a preturilor la aceste produse este insa normala, in contextul in care, pe perioada verii, oferta de produse creste semnificativ. Au scazut si preturile citricelor si ale fructelor meridionale (2,3%), lucru explicabil prin scaderea importanta a cererii. De remarcat este si ca, la nivelul produselor de baza, preturile mai degraba au crescut decat au scazut. Astfel, preturile la oua si paine au crescut in timp ce la cartofi, carne si lapte au ramas aproape la acelasi nivel. Per ansamblu, preturile bauturilor alcoolice au avansat cu 0,48%.
Preturi in crestere, la "nealimentare"
Cresterea medie a preturilor de consum in luna iulie a fost determinata de scumpirea serviciilor si a marfurilor nealimentare, compensata in mod substantial de ieftinirea alimentelor. Tarifele serviciilor au urcat cu 0,55%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,15%,