Titlurile emitenţilor bancari listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au situat, constant, în topul preferinţelor investitorilor, fie ei străini sau români. ţinând cont de scandalurile Titlurile emitenţilor bancari listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au situat, constant, în topul preferinţelor investitorilor, fie ei străini sau români. ţinând cont de scandalurile din ultima vreme care au afectat cotaţiile societăţilor din sectorul petrolier, dar şi de modificările legislative care şi-au pus amprenta asupra acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF), se poate spune că sectorul bancar a câştigat teren nu doar prin performanţele lui, ci şi prin stabilitatea şi încrederea oferite investitorilor. În vreme ce pe piaţa românească activează nu mai puţin de 39 de bănci, nu avem la cota bursei decât trei companii bancare (BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica Sibiu). şi, în afară de listarea BCR - după finalizarea procesului de privatizare -, nu se anunţă nimic nou în acest sector.
De ce se tem bancherii
Pe piaţa de capital, ca de altfel în multe alte domenii, orice greşeală comisă de o filială se poate răsfrânge automat asupra activităţii întregii instituţii. "Bancherii de la conducerea băncilor-mamă se tem că o posibilă evoluţie nefavorabilă sau un pas greşit al filialei ar putea să le prejudicieze imaginea băncii, pe de-a întregul", ne-a explicat Bogdan Baltazar, fost preşedinte al BRD. Bancherii evită astfel şi acea transparenţă impusă în cazul prezenţei pe piaţa de capital. "Rapoartele exigente care li se cer îi fac pe mulţi să privească cu reticenţă toată această chestiune", a mai spus Baltazar.
Dacă în România, BRD este, în acest moment, singura filială a unei bănci străine în România listată la Bursă, pe pieţele din afară orice instituţie care "se respectă" trebuie să facă ace