Vara fierbinte in primarii: in loc sa-si consume dreptul la concediu, alesii locali trebuie sa se hotarasca rapid la ce partid raman sau pleaca. Legea care interzice migratia politica intra in vigoare inainte ca alesii sa poata ghici din timp cine va castiga viitoarele alegeri si sa se mute cu arme si bagaje in tabara potential castigatoare.
Oricum, in 2004 au dat gres cu socotelile, pentru ca au mizat pe PSD si au pierdut. Iar acum, integrarea bate la usa si fondurile europene vor fi distribuite de Alianta si de partenerii ei. Asa ca optiunea politica se impune cu forta!
Teoretic vorbind, nu ar trebui sa fie greu pentru alesii locali sa se decida: in fond, se presupune ca au candidat pe listele unui anumit partid din convingere, nu din oportunism. In consecinta, ar fi normal sa ramana in partidul care i-a adus la putere.
Evident, lucrurile nu stau chiar asa, dupa cum demonstreaza febra mutatiilor in perioada imediat premergatoare intrarii in vigoare a legii care-i va "lega de glie". Puterea a reusit si de aceasta data sa-si adjudece partea leului, PD si PNL racoland un numar semnificativ de primari.
Niciunul din cele doua partide nu se poate lauda insa cu performantele obtinute de PSD intre 2001 si 2004. Prin metode mai mult sau mai putin ortodoxe, fostul partid de guvernamant a reusit atunci sa-si aserveasca aproape intreaga administratie locala.
Ne amintim de un reportaj extrem de bine realizat pentru emisiunea Danei Deac "Cutia Neagra" de la Antena 1, in care era prezentat calvarul indurat de cei cativa primari de comuna din judetul Vrancea care se incapatanau sa nu paraseasca PD si PNL, partide aflate atunci in opozitie.
Lasati fara fonduri de consiliul judetean condus de Marian Oprisan, primarii nesupusi nu puteau plati nici macar ajutoarele sociale. Am dat un singur exemplu semnificativ, de