Divergenţele americano-franceze, pe punctul de a fi aplanateAgenţiile de presă apreciază ca iminentă adoptarea unei rezoluţii ca urmare a aplanării divergenţelor americano-franceze. Documentul
Divergenţele americano-franceze, pe punctul de a fi aplanate
Agenţiile de presă apreciază ca iminentă adoptarea unei rezoluţii ca urmare a aplanării divergenţelor americano-franceze. Documentul asupra căruia s-ar putea cădea de acord se axează pe ideea desfăşurării în sudul Libanului a unei forţe libaneze de până la 15.000 de militari, care să preia controlul şi să interzică activităţile Hezbollah, în strânsă legătură cu forţa ONU existentă (UNIFIL). Aceasta ar urma să primească dreptul de a recurge la arme. În paralel, trupele israeliene ar trebui să se retragă treptat. În felul acesta ar fi satisfăcute în parte obiecţiile Libanului, potrivnic desfăşurării unei forţe internaţionale şi nemulţumit de posibilitatea ca aşa-numitele căşti albastre să poată folosi forţa.
Propunere rusească respinsă de americani
Între timp însă, bilanţul victimelor creşte, peste 1.000 de libanezi, majoritatea civili, fiind ucişi, în vreme ce pierderile israeliene se ridică la 122 de morţi, majoritatea militari. Pagubele economice sunt imense de ambele părţi, ridicându-se la ordinul miliardelor de dolari. Pentru a se evita suferinţele populaţiei de o parte şi de alta, ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a propus un armistiţiu umanitar de trei zile, dar propunerea a fost respinsă ca nerealistă de ambasadorul american John Bolton. Tot la ONU, statele arabe au cerut reunirea de urgenţă a Consiliului pentru Drepturile Umane, pentru a discuta "încălcarea grosolană a drepturilor omului de către Israel în Liban", în vreme ce reprezentanţii statului evreu au respins cererea pentru că nu sunt menţionate atacurile teroriste ale rachetelor Hezbollah.