La a 550-a comemorare a ''ultimului cruciat'' nu a fost prezent niciun oficial de la Bucuresti.
Ieri s-au marcat la Hunedoara 550 de ani de la disparitia lui Ioan Corvin (Iancu) de Hunedoara. Primaria orasului a fost nevoita sa se descurce singura cu organizarea. Mai mult, la manifestarile omagiale n-au fost prezenti decât câtiva consilieri judeteni, cu toate ca organizatorii au trimis sute de invitatii atât la nivel judetean cât si în capitala.
Pentru cine trag clopotele
La 11 august 1456, Ioan Corvin de Hunedoara înceta din viata, rapus de ciuma, la Zemun (în actuala Serbie). El se retrasese aici dupa ce, la Belgrad a reusit sa respinga marea invazie otomana asupra Europei, infrangandu-l pe Mahomed al ll-lea, cuceritorul Constantinopolului.
Papa de la acea vreme a decis ca, în memoria lui, în fiecare zi, la ora 12.00, sa se traga clopotele în toate bisericile romano-catolice din lume, obicei pastrat cu sfintenie si astazi. Sfantul Ioan de Capistrano a mers pana intr-acolo incat a spus ca, odata cu moartea marelui general crestin "s-a stins lumina lumii".
Toate aceste "detalii" nu i-au impresionat însa pe oficiali, nici macar pe cei de la Ministerul Culturii. Primaria Hunedoara a trimis invitatii la toate nivelurile, de la Presedintie în jos, dar la evocarea de ieri si la slujba religioasa de la Capela Ecumenica a Castelului Corvinilor (momentele solemne ale întregii serii comemorative) nu a fost prezent niciun trimis al Bucurestiului.
"Sunt dezamagit. Nu-mi pot explica de ce nu ne-au onorat invitatiile. Puteau macar sa trimita un secretar de stat sau un sef de directie. Nici macar de la Directia Judeteana pentru Cultura, doamna director Silvia Beldiman n-a venit. Noi am depus acolo un proiect legat de aceasta sarbatoare cu un an în urma, dar ne-au lasat sa ne descurcam singuri. Sunt dezamagit, pentru ca si numele lui Ioan Corvin este c