Astazi, 12 august 2006, intra in vigoare dezincriminarea articolelor 205, 206 si 207 (insulta, calomnia si proba veritatii). Insulta si calomnia nu mai sunt infractiuni. Mii de procese penale, multe dintre acestea avand ziaristi pe post de acuzati, isi pierd obiectul si ar mai putea fi continuate in civil.
Cei care vor sa ceara despagubiri vor trebui sa se gandeasca bine pentru ca vor plati taxe de timbru judiciar in cuantum cu despagubirile pretinse. De astazi, jurnalistii nu mai sunt amenintati cu inchisoarea pentru pretinse "infractiuni" de calomnie.
Una dintre problemele frecvent puse pe tapetul instantelor penale a fost cea a infractiunilor de insulta si calomnie (articolele 205 si 206 din Codul penal), pastrate ca atare dupa 1989. De multe ori, ele au fost folosite de potentati pentru a intimida jurnalistii, condamnati uneori la inchisoare.
Dintre acestia, unii au executat efectiv pedeapsa, iar altii au plecat din tara si s-au intors dupa prescrierea faptei. Multi dintre jurnalisti, unii chiar dintre "formatorii de opinie", au si acum caziere. Peste toate, ziaristi condamnati definitiv si irevocabil au deschis actiune la CEDO, au castigat, iar statul a trebuit sa le plateasca despagubiri.
Primul care a incercat sa schimbe situatia a fost Valeriu Stoica, pe cand era ministrul Justitiei.
El a propus si a obtinut o ordonanta de urgenta conform careia cei care deschideau actiune in civil pentru insulta si calomnie erau scutiti de orice taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar. In felul acesta, cei care se considerau insultati si calomniati porneau actiunea in civil, ziaristul nemaifiind, in anumite cazuri, amenintat cu inchisoarea.
Ordonanta a fost insa abrogata si toti s-au indreptat spre penal, unde nu exista taxa de timbru.
Situatia era nefireasca, nu numai pentru libertatea de exp