Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) gazduieste, in Salile Kretzulescu, expozitia “100 de antichitati si flori din cele patru anotimpuri. Arta moderna chineza in stil traditional”, organizata de Sectia de Arta Orientala.
Manifestarea face parte dintr-un proiect mai amplu prin care Sectia de Arta Orientala a MNAR isi propune sa prezinte publicului patrimoniul de arta asiatica detinut. Selectia cuprinde 109 lucrari de arta decorativa provenind din China, care dateaza din anii ‘50 -1990. Aceste obiecte sunt opera unor artizani cu abilitati deosebite, fiind manufacturate in tehnica cloisonné-ului si din materiale valoroase sau rare, cum ar fi fildesul, jadul, pietrele semipretioase, lacul, la care se adauga ceramica si portelanul. Ele au fost realizate in centre artizanale si institute de arta ce continua traditia atelierelor imperiale.
Numeroase exponate provin din randul cadourilor de stat recuperate dupa decembrie 1989 din institutii ale statului comunist si resedinte oficiale, la care se adauga opere aflate in patrimoniul muzeului avind varii proveniente.
In cadrul selectiei prezentate, sunt expuse in premiera cateva lucrari ce fac parte dintr-o donatie mai ampla oferita muzeului in anul 2002 de catre profesorul universitar Teodor Oniga din Brazilia. Desi lucrate in materiale si tehnici diferite, piesele expozitiei prezinta o trasatura comuna: respectul pentru motivele decorative traditionale. Repertoriul ornamental, extrem de bogat, contine scene religioase, figuri mitologice si istorice, motive florale, pasari si insecte, animale reale sau fantastice, peisaje, simboluri arhaice, embleme de bun augur, motive geometrice savant concepute, hieroglife stilizate.
Curatorul expozitiei si autorul catalogului ce insoteste expozitia este Carmen Brad, specialist in arta extrem-orientala.
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) gazdui