Medicii rezidenti, ''dupa 16 ani de tranzitie si reforme in domeniul sanitar, protesteaza public fata de conditiile de salarizare impuse de Ministerul Sanatatii Publice''.
In acest sens, ei au transmis o scrisoare deschisa catre ministrul Sanatatii, Guvern, Presedintie, Colegiul Medicilor din Romania (CMR), ambasadorul Uniunii Europene in Romania, DSP Bucuresti si Comisiile de Sanatate din Parlament.
Potrivit acestei scrisori deschise, medicii rezidenti protesteaza din cauza ca dupa examenul de rezidentiat sunt ''prinsi in capcana unui contract de munca cu perioada determinata - intre 3 si 6 ani - care ne acorda cu indecenta un salariu lunar net de 426 RON''. Totodata, acestia mentioneaza faptul ca, desi legea prevede plata garzilor medicilor rezidenti, ''exista numeroase spitale care indraznesc sa incalce aceasta prevedere''.
Acceptarea ''atentiilor'' sau folosirea resurselor parintilor
Ei atrag atentia asupra faptului ca majoritatea rezidentilor isi efectueaza stagiile in centre universitare, ceea ce inseamna plata chiriei, a transportului in comun, a cartilor necesare pregatirii pentru viitoarea specialitate, a unui stetoscop si a unui tensiometru, participarea la congrese medicale: ''Toate acestea, insa, sunt imposibil de realizat cu 426 RON.
Un asemenea nivel de salarizare pune medicul rezident in fata a doua variante de supravietuire: acceptarea «atentiilor» de la pacienti sau folosirea resurselor parintilor''.
In aceste conditii, protestatarii considera ''extrem de nedreapta discriminarea corpului medical in raport cu functionarii din sistemul de justitie, afaceri interne sau aparare. La fel de nedreapta este discriminarea din interiorul sistemului sanitar. Cadrele medii si chiar infirmierele au salarii net superioare medicilor rezidenti''. In opinia rezidentilor, remedierea urgenta a acestei situatii se po