In acest moment, suprafata in metri patrati alocata fiecarui angajat din spatiile de birouri din Bucuresti este in medie de 12 mp de persoana, potrivit specialistilor DTZ Echinox. Astfel, se poate observa ca birourile directoriale sunt in continuare mari, in timp ce suprafata alocata angajatilor devine mai redusa ca o medie per angajat.
In ultimii ani suprafata in metri patrati destinata fiecarui angajat a scazut si va continua sa scada. Aceasta scadere se datoreaza in principal cresterii spatiilor de tip back-office sau call-center, dar si din motive legate de costuri. Un alt factor este lipsa de spatii disponibile in acest an, astfel companiile care doresc sa se extinda in 2006 sunt nevoite sa astepte pana in 2007, neavand prea multe alte optiuni.
Suprafata medie de birouri alocata fiecarui angajat este influentata de tipul de activitate desfasurata de firma in care lucreaza. Din acest punct de vedere putem da drept exemplu companiile de avocatura care au nevoie de birouri individuale, pe cand companiile de telecomunicatie au nevoie de spatiu deschis, in care vor lucra mai multi angajati.
Un alt factor ce influenteaza net spatiul alocat este reprezentat de functia detinuta. Astfel, directorii au intotdeauna birouri individuale mari sau net mai spatioase decat ceilalti angajati. Politica de extindere a companiei joaca si ea un rol important din acest punct de vedere.
Alti factori care influenteaza net spatiul alocat este tipul de activitate desfasurat de angajatul respectiv (angajatii care desfasoara in principal o activitate de teren ar putea chiar sa imparta un birou cu un alt coleg, sau practic sa nu aiba un birou alocat, ci mai degraba un punct de lucru la care sa isi verifice corespondenta si sa isi aduca la zi actele, etc.)
De asemenea, chiria/mp de birouri inchiriate (la o chirie mai scazuta companiile sunt mai deschise la a inch