1. Paul Cornea
Interpretare si rationalitate
Colectie: Collegium. Litere
Lucrarea constituie o explorare monografica a interpretarii, ca demers corectiv, explorator, mediator, explicativ si critic.
O bogata bibliografie, deschisa deopotriva spre hermeneutica filosofica (Heidegger si Gadamer) si spre stiintele umane (Weber, Habermas, Apel, etc.), e sistematizata de autor intr-o constructie originala, care-si propune sa ofere o reprezentare cuprinzatoare, veridica si operationala a multiplelor aspecte ale interpretarii, ca interfata a gindirii.
Ea incearca sa raspunda intrebarilor, pe cit de stringente, pe atit de anevoioase: ce este interpretarea, cum functioneaza, care-i sint limitele, daca si in ce masura poate ajunge la rezultate valide? Una dintre trasaturile distinctive ale cartii e ca interpretarea e vazuta ca un exercitiu rational, avind insa adesea o origine irationala si, in orice caz, fiind conditionata, in mare masura, de pasiuni, credinte, ambitii, frustrari, dorinta de putere etc.
Autorul a mai publicat: Studii de literatura romana moderna (1962), De la Alexandrescu la Eminescu (1966), Originile romantismului romanesc (1972), Conceptul de istorie literara in cultura romaneasca (1978), Regula jocului. Versantul colectiv al literaturii (1980), Itinerar printre clasici (1984), Introducere in teoria lecturii (1988) (trad. italiana: 1993), Aproapele si departele (1990) si Semnele vremii (1995).
2. Sadegh Hedayat
Bufnita oarba
Editia a II-a revazuta
Traducere din limba persana, prefata, note si comentarii de Gheorghe Iorga
Colectie: Biblioteca Polirom
Considerata cea mai importanta opera a literaturii iraniene moderne, Bufnita oarba este o metafora a degradarii spiritului. Capodopera lui Sadegh Hedayat descrie in cele mai mici amanunte disperarea impinsa dincolo