comuna clujeana care aduna anual la acest praznic zeci de mii de pelerini din toate colturile tarii. Dincolo de semnificatia spirituala, pelerinajul la manastirea Nicula aduce in discutie de fiecare data problema nerezolvata a proprietatii.
Revendicata de Episcopia Greco - Catolica de Cluj - Gherla, dar aflata in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane, manastirea Nicula este obiectul unui litigiu in instanta si motiv de schisma intre cele doua culte istorice ale romanilor. In acest an, organizatorii au lansat o invitatie si presedintelui Traian Basescu, prezenta lui la eveniment nefiind confirmata pana la ora inchiderii editiei.
Si anul acesta, credinciosii ortodocsi si cei uniti vor celebra separat sarbatoarea “Adormirii Maicii Domnului”, dovada ca ranile istorice sunt greu de vindecat, iar ecumenismul ramane un ideal, inca departe.
Manastirea de la Nicula va continua si in acest an sa fie martora neintelegerilor dintre credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici. Desi situatia nu este una recenta, nici in acest an, la celebrarea sarbatorii sfinte “Adormirea Maicii Domnului”, problema proprietatii nu este clarificata.
Greco-catolicii sarbatoresc “Adormirea Maicii Domnului” in biserica din satul Nicula si nu la manastire. Are loc si un pelerinaj al credinciosilor greco-catolici, de la Gherla la Nicula, la care participa PS Florentin Crihalmeanu, parintele vicar general Mihai Todea si parintele vicar Anton Crisan, alaturi de un grup de tineri din Italia, condusi de parintele Luciano.
Liturghia va fi oficiata de PS Florentin, iar in cadrul sluj-bei va avea loc si o hiroto-nisire preoteasca. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Vadului, Clujului si Feleacului, Bogdan Ivanov, a declarat ca slujba ortodoxa se va tine, ca in fiecare an de