In preajma aderarii la Uniunea Europeana, Stavros Dimas, comisar european de mediu, a criticat politica lipsita de transparenta a guvernului roman in aplicarea normelor ingineriei genetice agricole. Pentru "Romania libera", specialisti romani si germani au tematizat cateva aspecte actuale.
Culturile ilegale de soia modificata genetic si traficul "la negru" de seminte MG sunt cunoscute de forurile europene si tematizate de presa romana si internationala. Un scandal inabusit de autoritati. Nici dupa dezvaluirile organizatiilor de protectie a mediului, ministerele Mediului si Agriculturii n-au luat pozitie.
Mentin datele oficiale: 136.000 de hectare cultivate cu soia conventionala si 85.000 ha modificata genetic (MG). Asociatia ISAAA (International Service for Acquisition of Agri-Biotech Application) raporteaza pentru 2005 125.000 ha de soia transgena. Iar concernele producatoare, Monsanto si Pioneer, au anuntat vanzari de seminte MG pentru o suprafata de 40.000 ha, in acelasi an.
De unde apar diferentele? "In Romania, la numai cinci luni pana la aderare, exista in continuare culturi de soia transgenica neinregistrate in catalogul oficial", ne-a spus Gabriel Paun, coordonator de proiecte la Greenpeace.
"In mai am testat piata de seminte de soia. Am putut achizitiona seminte transgene, fara actele necesare, direct de la distribuitorii autorizati ai concernului Pioneer".
Cu toate ca "legislatia este foarte clara: furnizorii de seminte transgene sunt obligati sa solicite cultivatorilor de plante modificate genetic prezentarea de copii de autorizatie". Dar cine respecta legea in lipsa de controale?
"Romania va pierde importante piete de export in Europa"
Desi in Uniunea Europeana cultivarea de soia transgena este interzisa, Romania a experimentat-o inca de la sfarsitul anilor '90. Abia in ianu