Atentie la ochelarii de soare!
Odata cu vara, apar si ei peste tot - la supermarket, la piata, la statiile de benzina, insirati cu zecile pe panouri si tarabe: ochelari de soare ieftini, care de care mai sic. Afirmatia: "Mama, ce bine imi stau!" este insa ultima pe care ar trebui s-o rostiti. Sigur, ochelarii de doua parale arata nemaipomenit, doar ca le lipseste protectia contra razelor ultraviolete si, cu timpul, vederea poate fi grav afectata. Procesul e simplu: lentila colorata estompeaza intensitatea luminii, pupila se dilata si lasa primejdioasele ultraviolete sa cada nefiltrate pe cornee, cristalin si retina. Pe termen lung, cristalinul lezat se va opaciza, adica se va imbolnavi de cataracta. "Arsurile de soare" la nivelul corneei sunt dureroase si pot provoca uneori orbirea temporara, iar cele de pe retina se pot solda, intr-un caz extrem, cu necrozarea unor portiuni de tesut.
Inscriptiile de siguranta "Uv 400" si "Ce" de specialitate pe lentile ar trebui sa garanteze protectia contra ultravioletelor. Problema este ca inscriptionarea nu se face cu avizul unor institutii de specialitate, ci de catre producatorul insusi. Prin urmare, falsificatorii au cale libera. De aceea, specialistii ne sfatuiesc sa nu ne apropiem de ochelarii de soare foarte ieftini. Sa-i cumparam, daca se poate, de la un optician, sau cel putin sa verificam la el protectia antiultraviolete a ochelarilor deja targuiti din piata. "Consultatia" merita facuta, chiar si pentru modelele mai vechi. Un lucru important de stiut: nuanta mai deschisa ori mai inchisa a lentilei nu joaca nici un rol in protectia Uv.
Cateva sugestii
Ochelarii de soare ar trebui sa stea cat mai aproape de ochi, pentru a evita lumina divergenta. Si ar fi bine sa acopere cat mai mult din campul vizual, astfel incat lumina puternica, venita din lateral, sa nu ne deranjeze.
S