influenţă occidentală şi sovietică, un grup de importanţi analişti şi oameni politici din diferite ţări s-au reunit pentru a discuta situaţia continentului, aşa cum se prezintă ea influenţă occidentală şi sovietică, un grup de importanţi analişti şi oameni politici din diferite ţări s-au reunit pentru a discuta situaţia continentului, aşa cum se prezintă ea astăzi.
Reuniunea s-a desfăşurat sub auspiciile "Yalta European Strategy", un ONG care sprijină candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană. Dezbaterile au coincis cu serioasele frământări politice din Ucraina, care au dus la falimentul total al aşa-numitei "revoluţii portocalii". Pornind de aici şi încercându-se descifrarea celor petrecute în Ucraina, sensul discuţiilor de la Ialta s-a orientat spre evoluţiile din Europa răsăriteană din 1989 încoace, concluzia fiind că evenimentele revoluţionare de atunci nu par a fi dat rezultatele scontate. Semnificative sunt în această privinţă relatările trimisului special al cotidianului "International Herald Tribune", de faţă la amintita reuniune.
Răbufniri naţionaliste şi conservatoare în Polonia şi Slovacia
Fraţii Kaczynski, noii lideri ai Poloniei, refuză ceea ce ei consideră a fi valorile liberale impuse de UE. Guvernul de coaliţie de la Varşovia, de orientare conservator-naţionalistă, vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, îngrădeşte drepturile homosexualilor, urmăreşte sporirea rolului statului în economie şi întărirea rolului Bisericii Catolice. În Slovacia, guvernul cu preponderenţă socialistă provoacă, de asemenea, motive de îngrijorare. În componenţa guvernului condus de socialistul Robert Fico intră Partidul Naţional, de tendinţă xenofobă, condus de Jan Slota şi Mişcarea pentru o Slovacie Democrată, de orientare naţionalistă, avându-l în frunte pe Vladimir Meciar, omul care, atunci când s-a aflat la putere, a introdus cenzura presei, a