NEPASATORUL CUZA In noaptea de 10 spre 11 februarie 1866, domnitorul Alexandru Ioan Cuza era detronat prin surprindere. Un complot cu politicieni si militari la mijloc.
Se spune ca organizatorii loviturii de stat de la 11 februarie 1866 au planuit astfel lucrurile incat sa il surprinda pe Cuza in pat cu Maria Obrenovici. Conspiratorii au avut grija sa izoleze apartamentul Elenei Cuza, care incerca sa ajunga la sotul ei, dar i s-a raspuns ca nu se mai afla in Palat. Cand cei trei capitani (Costescu, Lipoianu si Pilat), au patruns in dormitorul princiar, Cuza dormea langa amanta sa. Dormea adanc - jucase carti pana tarziu in noapte.
FARA REZISTENTA. In "Viata si opera lui Cuza Voda", Constantin C. Giurescu trece in revista semnalele complotului: "Prin scrisori anonime si prin afise se anunta ca la 24 ianuarie va fi revolutie". Evident pentru toata lumea, dar nu si pentru Cuza. Nepasator, blazat si se pare bantuit de gandul abdicarii. A.D. Xenopol explica prinderea lejera a domnitorului "de catre particulari in palatul sau" axandu-se pe ideea abdicarii. Xenopol porneste de la Mesajul de la 4 decembrie 1865 si de la scrisoarea trimisa lui Napoleon al III-lea, la 1 octombrie 1865 - amandoua vorbind de abdicare.
Tot despre 24 ianuarie 1866, A.D. Xenopol noteaza in a sa monumentala "Istorie" ca baronul de Offenberg, consulul Rusiei la Bucuresti, "desteapta pe ministri sa nu lase pe domnitor sa mearga la balul dat, de frica unui atentat". Cuza, "nepasator si fatalist, nu asculta de sfat". Un comportament ciudat. Sau poate nu. Unii spun ca era un domnitor de toata isprava si ca-i luase amanta mintile. Altii, ca asa era el, las si nepasator. El a vrut tradarea? Incurcate sunt caile istorieiâ¦
MAI BUNA DECAT ASASINATUL Dimitrie Bolintineanu, apropiat al domnitorului, scrie in "Viata lui Cuza Voda": "Toata tara stia ca se urzeste o rasturnare. Toata ta