DE LA BUREBISTA LA COMUNISTI Comploturi, scrisori false, pare, acuze, uneltiri, viclenii. De la Burebista la "inalta tradare" din comunism.
Istoricul Dorina Tomescu, sef de sectie la Muzeul National de Istorie a Romaniei, face o scurta trecere in revista a celor mai importante momente de tradare din istoria poporului nostru.
Jurnalul National: Cum a aparut si cum s-a manifestat tradarea de-a lungul istoriei noastre? Dorina Tomescu: A trada inseamna a insela in mod voit si perfid increderea cuiva. In istorie, tradarea a capatat un inteles complex, iar scopul celor care tradau era obtinerea unui avantaj, indiferent care ar fi fost acela. Cele mai multe acte de tradare au aparut in contextul luptei pentru putere si au presupus existenta unui complot.
Care este cel mai vechi caz de tradare consemnat de cronici? Putem sa ne gandim la asasinarea lui Burebista. El cucerise si stapanise cu forta o serie de triburi a caror aristocratie nu putea renunta usor la independenta lor. Strabo ne spune ca Burebista a pierit rasturnat de niste rasculati. Aceasta se intampla in anul 44 i.H., la putina vreme dupa asasinarea lui Cezar, la Roma. Un alt gen de tradare a fost cel al aristocratului dac Bicilis, in anul 106. Dupa cum se stie, al doilea razboi al romanilor cu dacii se sfarsise cu infrangerea lui Decebal. Acesta, impreuna cu un numar de fruntasi ai aristocratei dacice, s-a sinucis, iar statul dac s-a desfiintat. Prada luata de romani a fost foarte bogata, din moment ce, dupa razboi, finantele romane se gaseau intr-o situatie infloritoare. Cronicarul bizantin Lidus vorbeste insa si despre o cantitate fantastica de aur si obiecte scumpe, care ar fi fost ascunsa de Decebal in albia raului Sargetia, si care ar fi fost gasita de romani in urma indicatiilor date de Bicilis. Nu stim ce avantaje ar fi obtinut acel Bicilis, tradator, dar o scena de pe Columna lui T