Daca anii trecuti, majoritatea romanilor gandeau in euro sau dolari, acum, din ce in ce mai multi prefera moneda nationala. Aceasta schimbare de optica a intervenit pe fondul aprecierii, reale si nominale, a monedei nationale, incepand cu partea a doua a anului 2004, care se continua si in prezent. Trebuie facut un mic amendament la situatia actuala, in care volatilitatea cursurilor a devenit mult mai mare decat in anii precedenti. Ea ar putea genera o anume neincredere in cazul celor care nu au posibilitatea de a se apara in fata acestei evolutii, in conditiile in care piata este influentata de fondurile straine, fie destinate plasarii lor in economie, fie speculative. Acestea din urma se ridica, conform declaratiilor oficialilor BNR, la doua - trei miliarde de euro, iesirile sau intrarile lor vazandu-se clar in evolutia cursului euro, care a fluctuat in ultimele luni intre 3,4630, la inceputul lui mai, si 3,6382 la sfarsitul lui iunie, pentru ca apoi sa se restranga la culoarul 3,51 – 3,56 lei.
Revenind la titlu, care este cea mai indicata moneda pentru obtinerea unui credit? Avand in vedere evolutia apreciativa a leului, probabil cea mai indicata moneda ar fi euro.
Aceasta ar fi varianta cea mai buna pentru credit pe termen scurt, avand in vedere ca dobanda ar putea creste in 2007, datorita tensiunilor inflationiste, datorate, in primul rand, majorarii continue a pretului la petrol. De altfel, din decembrie trecut Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de baza de la 2 la 3%, analistii considerand ca ea ar mai putea creste, pana la sfarsitul anului, la 3,25 sau 3,50%.
Pentru imprumuturile pe termen mediu probabil ca ar trebui folosit imprumutul in lei, avand in vedere concurenta tot mai mare dintre banci, care au inceput sa renunte la practicarea unor dobanzi inalte si de cresterea salariala, ratele de plata fiind mult mai stabile, decat in