Majoritatea angajatorilor europeni nu tin cont de pregatirea academica, de CV-ul si de formularul de aplicare ale candidatului atunci cand incearca sa determine cat de performant va fi acesta la locul de munca vizat.
Mai putin de unu din zece angajatori (8%) considera ca o diploma academica reprezinta un indicator fidel la care sa se raporteze pentru a putea estima cat de eficient va fi un candidat pe postul care trebuie acoperit in organizatie, releva un studiu al firmei de consultanta in resurse umane Cubiks, realizat pe un esantion de 375 de mari companii europene.
Mai mult, se pare ca minciunile si exagerarile au devenit o practica obisnuita in ceea ce priveste intocmirea CV-urilor si a formularelor de aplicare, in conditiile in care noua din zece organizatii se confrunta in mod regulat cu asemenea probleme in procesele de recrutare.
Potrivit studiului, este din ce in ce mai greu pentru angajatori sa identifice candidatii nepotriviti din primele faze ale recrutarii. Astfel, sase din zece angajatori au declarat ca au fost nevoiti sa isi retraga ofertele in ultima clipa din asemenea motive.
Cele mai frecvente motive pentru respingerea candidatilor sunt lipsa competentelor-cheie pentru jobul respectiv si personalitatea nepotrivita in raport cu postul oferit.
In ceea ce ii priveste pe candidatii pentru posturile de manageri, angajatorii inclusi in studiu sunt de parere ca cel mai greu de gasit abilitati sunt cea de a coordona si conduce oameni, precum si cea de a gandi strategic. Acestea sunt insa si cel mai dificil de evaluat competente, majoritatea angajatorilor neavand know-how-ul si instrumentele necesare pentru a se concentra asupra acestor aspecte in cadrul proceselor de selectie si, mai departe, de instruire.
Inovatia si creativitatea sunt competentele cel mai dificil de dezvoltat in randul personalului, considera angajatori