GRANITE INCHISE Marcel Raducanu si Miodrag Belodedici sunt doi dintre fotbalistii care au "evadat" din Romania inainte de Revolutie.
Pe vremea lui Nicolae Ceausescu, cine incerca sa treaca granita fara voia paridului era considerat tradator. Fotbalistii romani aveau voie sa se transfere in strainatate abia dupa ce implinesc 33 de ani si nu mai intra in planurile echipei nationale. Unul dintre jucatorii cei mai reprezentativi din istoria Stelei este Marcel Raducanu. Fosta glorie a anilor â70 a "evadat" in vara anului 1981, cu ocazia unui meci amical disputat de echipa armatei in Germania.
CHIUL. "In primul rand am vrut sa-mi dovedesc mie si celor din tara ca pot face fata si fotbalului din Occident. Ma saturasem de lozincile unor generali si chiar colegi", isi motiveaza Raducanu gestul. Totul s-a petrecut in pauza unui joc disputat de Steaua in Germania. La pauza, mijlocasul roman a fost schimbat si imediat ce s-a dat startul reprizei a doua a si plecat de la stadion.
PROBLEME. La primul meci din Ghencea, dupa fuga sa, la un joc din campionat cu Chimia Rm. Valcea, 30.000 de oameni au scandat la unison "Cel mai bun din RSR a ramas in RFG!". Au fost momente de cosmar pentru cei de la tribuna oficiala. Acestia, in frunte cu Ion Coman, fostul ministru al Armatei, erau negri de furie, dar nu erau in stare sa mai articuleze vreun cuvant.
STRAIN. Ce a urmat pentru Marcel Raducanu? O cariera de exceptie la Borussia Dortmund, dar asta numai dupa ce si-a ispasit suspendarea obligatorie de un an de zile, care se dicteaza in astfel de cazuri. Daca jucatorul nu a avut probleme in Germania, pentru familia sa, ramasa acasa, a urmat un adevarat cosmar. Scandalul a continuat cativa ani. Marcel simte ca este pe val si incepe sa ceara insistent conducatorilor Borussiei aducerea din tara a sotiei si a fiului sau minor, care erau urmariti de Securitate. Germanii