Institutiile americane de credit Patelco, First Hope Bank si Alabama Credit Union au blocat tranzactiile prin ATM-uri efectuate pe teritoriul Romaniei, potrivit Los Angeles Times. Cresterea infractionalitatii informatice si implicit a pierderilor suferite de banci au determinat cele trei institutii americane sa renunte la tranzactionarea banilor prin ATM pe teritoriul Romaniei.
Cele trei institutii de credit din Statele Unite le recomanda clientilor sa ia banii direct in numerar, de la ghiseele proprii. Romania este printre primele tarii in topurile privind infractionalitatea informatica. Cel mai recent atac de tip phishing din Romania a afectat destul de serios reteaua de bancomate a celei mai mari banci de pe piata locala, BCR. Mai mult de 400 de persoane au depus plangeri in urma pierderilor provocate de hotii prin bancomate.
Opera dramatica pusa in scena de... hoti
Una dintre metodele clasice, folosite de hotii de ATM din intreaga lume este introducerea in bancomat a unui film subtire de plastic care duce la blocarea cardului dar, in acelasi timp, duce la imprimarea numarului de card pe bucata de plastic. "Profesionistii" romani au imbunatatit metoda punand in scena un intreg scenariu care ii ajuta la aflarea informatiilor despre card si posesorul acestuia. Clientul ajunge la un bancomat pentru a face o retragere de bani. Hotul, pretinzand ca este angajat al bancii, ii spune ca procedura bancara necesita verificarea lui prin trecerea cardului printr-un cititor de carduri. Acest dispozitiv este fie atasat de bancomat, fie tinut de hot. Apoi, clientul este rugat sa introduca codul PIN. Ce urmeaza poate deduce oricine. Avand toate datele la dispozitie, infractorul poate extrage oricand bani de pe respectivul card.
O alta metoda usor de pus in practica este clonarea cardului. Un mod standard de operare este folosirea anumitor di