Lichidarea actiunilor la marile intreprinderi de stat si intrarea lor in patrimoniul privat mai are repercursiuni in viata angajatilor si dupa aproape un deceniu.
Muncitorii de la Uzinele Mecanice Timisoara (UMT) au fost printre primii care au iesit pe strazi in decembrie 1989, iar acum unii dintre ei se chinuie sa supravietuiasca in camarute de 16 metri patrati, in conditii insalubre, intr-un bloc darapanat, la marginea orasului. La inceput de secol XXI, ei sunt nevoiti sa traiasca precum in Evul Mediu.
Datorii la intretinere de 1,16 miliarde
Peste 150 de familii dintr-un bloc aflat in proprietatea UMT aveau termen pana astazi se evacueze cladirea. Fiecare dintre locatari a primit ordinul de evacuare in 14 iulie. Primii care trebuiau sa plece de buna-voie, la inceputul lunii august, au fost ei care au acumulat datorii la intretinere.
Chiriasii au reusit sa faca, in timp, o gaura de peste 1,16 miliarde lei vechi, unii dintre ei parasind imobilul fara a mai achita nimic. Conditiile in care traiesc acesti oameni te fac, insa, sa te miri ca unii isi mai si platesc chiriile sau intretinerea.
De anul trecut, din luna mai, familiile nu mai au apa calda si caldura, pentru ca au fost debransati. Acoperisul sta sa cada, toaletele sunt comune pentru fiecare etaj, dusul este, de fapt, o teava intr-un perete, din care curge doar apa rece, iar WC-urile turcesti sunt adevarate focare de infectie.
Ca sa se spele, locatarii incarca apa in bidoane si o transporta pana la baia comuna, pe holurile blocului. Mai mult, subsolul cladirii a devenit de mult groapa de gunoi, pana cand accesul a fost blocat cu un grilaj. Ici-colo, cate o familie si-a mai schimbat usa de la camera, dar majoritatea ar pica la o imbrancire mai dura.
"Pla