Legea Statutului alesilor locali (Legea nr. 393/2004) a fost modificata si completata prin Legea nr. 249/ 22. 06.2006, cu scopul de a stopa fenomenul migrationist, de la un partid la altul, al alesilor locali.
Potrivit modificarilor legislative, incepand cu 11 august, primarii, consilierii locali si judeteni isi vor pierde automat mandatul daca demisioneaza din partidele la care si-au declarat apartenenta, indiferent daca vor sa se orienteze spre un alt partid ori vor sa ramana independenti.
In acest sens, toti cei 997 de consilieri locali, cei 37 de consilieri judeteni, cei 81 de primari si 82 de viceprimari din unitatile administrativ teritoriale din judetul Cluj au fost obligati ca pana la 10 august 2004, ora 24:00, sa-si depuna o declaratie din care sa rezulte apartenenta politica ori la o organizatie a minoritatilor nationale, indiferent pe ce lista au fost alesi in 200
Declaratiile scrise, pe proprie raspundere, au fost depuse la secretarul unitatii administrativ teritoriale de care apartine, urmand ca secretarul general al judetului sa centralizeze situatia si sa o publice in Monitorul Oficial. Vor ramane fara mandat cei care nu au depus, pana in data de 10 august, declaratiile de apartenenta.
Prevederea nu-i vizeaza pe cei care au candidat ori se declara independenti. Ei vor putea sa aleaga si dupa expirarea termenului legal daca raman independenti sau se alatura unui partid politic.
Situatia de dupa alegerile din 2004, in judetul Cluj
Din textul Legii se poate observa ca, daca pentru toti alesii locali, cu exceptia primarului, legea nu face diferentiere intre modalitatile prin care s-a pierdut calitatea de membru al unei formatiuni politice, oricare ar fi motivul, la momentul acela inceteaza si mandatul de consilier, respe