Zeci de mii de persoane din fiecare judet beneficiaza de alocatii.
Conform statisticilor, mai multe judete din zona Moldovei sunt printre cele mai sarace din tara. O situatie intocmita recent de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale arata ca Iasiul si Suceava conduc detasat din punctul de vedere al numarului familiilor care primesc alocatii complementare sau de sustinere.
Astfel, Iasiul este pe primul loc, cu un numar de 50.289 de familii care beneficiaza de aceste ajutoare. Pe locul al doilea se claseaza Suceava, unde se inregistreaza 49.106 asemenea cazuri. Situatia sucevenilor este insa mult mai grea din cauza faptului ca numarul de locuitori este mai mic decat in alte judete.
Cine sunt beneficiarii
Alocatia complementara se acorda familiilor formate din sot, sotie si copii in varsta de pana la 18 ani, aflati in intretinerea parintilor. Acest tip de sprijin este valabil daca venitul net pe cap de membru de familie este sub 1.680.000 de lei vechi pe luna. Cuantumul sumei primite de la stat este cuprins intre 340.000 si 500.000 de lei vechi.
Printre cei care beneficiaza de acest tip de ajutor se numara si multi beneficiari ai Legii venitului minim garantat. La nivelul Sucevei, de exemplu, este vorba de aproximativ 10.000 de persoane. Cealalta alocatie, de sustinere pentru familiile monoparentale, se acorda in cazul in care venitul pe cap de membru de familie nu depaseste 680.000 de lei vechi pe luna. Suma primita in acest caz este de 500.000 pana la 760.000 de lei vechi.
Vasluiul, polul saraciei
Cel mai sarac judet din tara ramane totusi Vasluiul, cu o rata a somajului de 9 la suta, si unde aproape 11 la suta din populatie beneficiaza de Legea venitului minim garantat. In total, este vorba despre 48.500 de persoane, din care aproape jumatate sunt copii minori.
Interesant este ca 41.000 dintre beneficiarii venitului minim